Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε το κράνος
Το κράνος είναι, αναντίρρητα, το πιο χρήσιμο τμήμα που εξοπλισμού ενός αναβάτη. Πρέπει να βρίσκεται σε άψογη κατάσταση. (και είναι και πανάκριβο). Ομως, με την καθημερινή χρήση, το κράνος λερώνεται πολύ. Το εσωτερικό του μαζεύει σκόνη, καυσαέρια, ιδρώτα και άλλα στοιχεία ιδανικά για την ανάπτυξη μυκήτων που κάνουν κακό στα μαλλιά και το δέρμα. Επίσης, εννοείται ότι κάνουν τη χρήση του δυσάρεστη. Το εξωτερικό του κράνους, πάλι, λερώνεται από τις λάσπες και η ζελατίνα θαμπώνει.
Πως το καθαρίζουμε - στεγώνουμε
Οι κατασκευαστές συνιστούν καθάρισμα με πανί βρεγμένο σε νερό με μαλακό απορρυπαντικό. Δεν είναι ανόητοι που δε συνιστούν αυτά τα ειδικά σπρέι αφρού, ούτε τη "μέθοδο της μπανιέρας".
Τα πρώτα αφήνουν χημικά κατάλοιπα, η δε αποτελεσματικότητά τους είναι μέτρια έως ανύπαρκτη. Από την άλλη, η μέθοδος της μπανιέρας μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη διογκωμένη πολυστερίνη (το "φελιζόλ" απορροφητικό των κρούσεων στο εσωτερικό του κράνους) και τις συγκολλήσεις της με τη "φόδρα" (liner). Είναι μεν γρήγορος τρόπος αλλα χρησιμοποιεί υπερβολική ποσότητα νερού που φτάνει σε όλα τα σημεία του κράνους. Γνώμη μου.
Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιήσουμε πανί ή, καλύτερα, μαλακό σφουγγάρι, βρεγμένο σε νερό με σαμπουάν ή μαλακό απορρυπαντικό (Woolite κλπ). Τα πιο λερωμένα μέρη θέλουν αρκετή επιμονή αλλά και προσοχή. Ειδικά το πάνω μέρος μπορεί να ξεκολλήσει εύκολα από την πολυστερίνη. Χρησιμοποιείστε την απολύτως απαραίτητη ποσότητα νερού. Το οποίο, παρεπιπτόντως, να είναι το πολύ χλιαρό. Η υψηλή θερμοκρασία καθαρίζει μεν καλύτερα αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην πολυστερίνη και τις κόλλες.
Θεωρητικά, το στέγνωμα είναι μεγάλος μπελάς. Ποτέ μη στεγνώνετε το κράνος στον ήλιο ή, ακόμη χειρότερα, σε σόμπες ή άλλες πηγές έντονης θερμότητας: πέρα από τις παρενέργειες, δεν είναι καθόλου γρήγορος τρόπος. Στεγνώστε το παραγεμίζοντάς το με στεγνές πετσέτες ή άλλο απορροφητικό πανί από βαμβάκι. Σε λίγες ώρες, θα είναι έτοιμο.
Υπάρχουν ειδικά "αντιθαμβωτικά" σπρέι καθαρισμού της ζελατίνας αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά είναι ανθυγειινά πράγματα. Για την εξασφάλιση της στεγανότητας, χρειάζεται σχετικά τακτική επάλειψη της ελαστικής "φλάντζας" (εκεί που ακουμπάει η ζελατίνα όταν κλείνει) με ειδική σιλικόνη.