Εργασιακός χώρος , μια κλειστή κοινωνία !

Εργασιακός χώρος , μια κλειστή κοινωνία !

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Παρ Σεπ 05, 2008 4:01 pm

Κάθε εταιρεία που απασχολεί υπάλληλους μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μικρή κοινωνία . Όπως κάθε κοινωνία έτσι και αυτή έχει τα δικά της ήθη και έθιμα και τους δικούς της κανόνες, γραμμένους και άγραφους .

Μερικοί κανόνες θεσπίζονται από την διοίκηση και μερικοί άλλοι από τους υπάλληλους και συνήθως από την πλειοψηφία τον υπαλλήλων όπου εν μέρη γίνονται αποδεκτοί από την διοίκηση έστω και σιωπηρά.

Οι κανόνες που θεσπίζονται από τους υπάλληλους συνήθως έχουν να κάνουν με τον ρυθμό λειτουργιάς της επιχείρησης και με τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων . Σας θυμίζει κάτι ?

Τι συμβαίνει όταν σε αυτή την κοινωνία προστίθεται ένα νέο μέλος .

Στην αρχή δημιουργείται μια σύγχυση. Τα παλιά μέλη αμύνονται φοβούμενοι ότι το νέο μέλος θα τους πάρει μέρος από τα κεκτημένα τους και το νέο μέλος προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να γίνει αποδεκτό μέσα σε αυτή την κοινωνία κάνοντας λάθη που εκείνη την στιγμή δεν βλέπει .

Για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει το νέο μέλος να καταφέρει να εντοπίσει τους άγραφους κανόνες και τα έθιμα αυτή της κοινωνίας και φυσικά να επιθυμεί να λειτουργήσει με αυτά.

Επίσης αν το νέο μέλος έχει απόψεις, βλέψεις, φιλοδοξίες , γνώσεις ανώτερες από το σύνολο ή θεώρει τους άγραφους κανόνες και έθιμα προσβλητικούς ή χαζοί τότε θα του είναι σχεδόν αδύνατο να προσαρμοστεί και σίγουρα θα δημιουργηθούν αντιπαλότητες , αντιζηλίες και εχθρικό περιβάλλον .

Τι μπορώ να κάνω αν βρίσκομαι ήδη σε μια τέτοια θέση ? Υπάρχει λύση ?

Δυστυχώς αν βρίσκεστε στην θέση που περιγραφώ , δηλαδή οι απόψεις ή βλέψεις ή φιλοδοξίες ή και οι γνώσεις σας είναι ανώτερες από το σύνολο ή δεν συμφωνείτε με τον τρόπο λειτουργιάς και νιώθετε ότι συνέχεια σας δημιουργούν εμπόδια και σας πολεμάνε ή σας υποβαθμίζουν τότε θεωρώ ότι μόνο μια λύση υπάρχει .

Παραίτηση και αναζήτηση ενός νέου εργασιακού περιβαλλου μια νέας κοινωνίας που να ταιριάζει σε εσάς . Όπως επιλέγεται τους ανθρώπους που κάνετε παρέα έτσι πρέπει να επιλέγεται και τον εργασιακό σας χώρο . Αν πχ ένας φίλος σας δεν τηρεί τα κριτήρια σας τον ξεκόβεται , γιατί δεν κάνετε το ίδιο και με τον εργασιακό σας χώρο ? Δεν διαφέρει .

Αν παραμείνετε μέσα σε αυτόν τον χώρο και η αντιπαλότητα είναι με την διοίκηση τότε κάποια στιγμή θα απολυθείτε , αν είναι με το πλήθος τον υπαλλήλων τότε θα σας αναγκάσουν να παραιτηθείτε γιατί δεν θα σας επιτρέπουν να κάνετε σωστά την εργασία σας και θα σας κατηγορούν με κάθε ευκαιρία . Για πόσο καιρό νομίζετε ότι θα αντέξετε ? Πόσες ευκαιρίες θα χάσετε ?

Με συμπαθεί η διοίκηση αλλά όχι οι συνάδελφοι μου ? τι να κάνω ?

Παραίτηση και αναζήτηση ενός νέου εργασιακού περιβάλλου γιατί η επιχείρηση βασίζεται στους υπάλληλους της και το αφεντικό θα επιλέξει αναγκαστικά αυτό που λέει το πλήθος όσο άδικο και αν είναι αν θέλει να συνεχίσει να λειτούργει . Το αφεντικό αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το κέρδος και όχι το σωστό ή λάθος . Άλλωστε πολλές επιχειρήσεις διοικούνται από τα συνδικάτα και όχι από την διοίκηση . Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό .

Δεν είναι κακό να φύγετε από έναν χώρο που δεν σας εκφράζει , δεν σας κάνει χειρότερους, αντιθέτως το να παραμένετε σε έναν τέτοιο χώρο σας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα πιστεύετε . Το να διορθώνεται τα λάθη σας νωρίς ,δηλώνει σοφία και όχι κατωτερότητα .
Άλλωστε όλοι μας κάνουμε λάθη , αρκεί να κάνουμε καινούρια και όχι παλιά .

Γνωρίζω ότι αυτό που θεωρώ ως λύση δεν είναι ίσως η ιδανική ,αλλά έτσι είναι η ζωή . Δεν γίνεται να είμαστε αρεστοί σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνία και ούτε να συμβιβαζόμαστε με ότι έρθει μπροστά μας ,αυτό άλλωστε είναι που μας κάνει μοναδικούς .

Με αναζήτηση και επιμονή θα πετυχετε . Άλλωστε κανείς δεν πετυχε με την πρώτη , θυμάστε όταν προσπαθήσατε από το να μπουσουλάτε να περπατήσετε . Το δοκιμάσατε πολλές φορές μέχρι να το πετυχετε .

Η δουλειά μας δεν είναι μοναδική , δεν εξαρτιέται η ζωή μας από αυτή , δεν την κολλήσαμε μέχρι να πεθάνουμε , μπορούμε να επιλέξουμε αυτή που μας αρέσει όπως μας αρέσει .

Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσουμε ένα τέτοιο λάθος ! Η επιλογή είναι δικιά σας !
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 7007
Εγγραφή: Τετ Ιουν 14, 2006 10:22 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Επιστροφή στο ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΥΓΕΙΑ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες