Μετατροπή 13ου-14ου μισθού σε επίδομα

Μετατροπή 13ου-14ου μισθού σε επίδομα

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Κυρ Μάιος 02, 2010 1:14 pm

Τη μετατροπή του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα σε επίδομα 500 ευρώ αντίστοιχα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης.

Όπως διευκρίνισε, στους δημόσιους υπαλλήλους θα δοθούν από 250 ευρώ ως δώρο Πάσχα και άδειας, και 500 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων, μόνο όμως για τις αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ μικτά. Παράλληλα θα υπάρξει νέα μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν, κατά 8%, ενώ για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που δεν λαμβάνουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.

Όσον αφορά τις συντάξεις, τα επιδόματα Πάσχα, διακοπών και Χριστουγέννων διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 200 - 200 και 400 ευρώ και θα χορηγηθούν για συντάξεις έως 2.500 ευρώ το μήνα. Η ρύθμιση αυτή, όπως διευκρινίστηκε, ισχύει για τις συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα ο υπουργός ανακοίνωσε την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ και την αναστολή της β’ δοσης του επιδοματος αλληλεγγύης.


Παράλληλα επιβάλλεται πάγωμα μισθών για όλη την τριετία που θα διαρκέσει το πρόγραμμα δανεισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10%, δηλ. από το 21% στο 23%, τη νέα αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 10% σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά και την αύξηση των φόρων πολυτελείας.


Μεταξύ άλλων επίσης, μειώνεται το πρόγραμμα δημοσιων επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στην εξοικονόμηση δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον «Καλλικράτη» και την αύξηση των εσόδων από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

Τέλος, ανακοινώθηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Είχαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και γνωστοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ - διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας, το οποίο θα ανακοινωθεί απόψε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας. Αντιλαμβανόμαστε πόσο επίπονες είναι οι αποφάσεις για τους Έλληνες πολίτες και τις θυσίες που πρέπει να κάνουν. Δεν ζητάμε από τους Ελληνες πολίτες να κάνουν θυσίες επ’ άπειρο, αλλά να κάνουν θυσίες για ένα καλύτερο αύριο, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στόχος μας, διευκρίνισε, δεν είναι να απορροφήσουμε το σύνολο του ποσού της βοήθειας, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καλείται να κάνει μια βασική επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή τη σωτηρία. Στην εκπόνηση ενός δύσκολου προγράμματος δημοσιονομικών προσαρμογών ή το να βρεθεί η χώρα μας στο απόλυτο αδιέξοδο, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να σώσει τη χώρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός και διαβεβαίωσε πως με την ενεργοποίηση του προγράμματος η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των δανειακών της αναγκών τα επόμενα τρία χρόνια.

Τριετές το πρόγραμμα

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι τριετής εώς το 2013 όμως στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία πορεία δημοσιονομικής εκτέλεσης ώστε το έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% το 2014
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 7007
Εγγραφή: Τετ Ιουν 14, 2006 10:22 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Γ. Παπανδρέου: Δεν θίγεται ο ιδιωτικός τομέας

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Κυρ Μάιος 02, 2010 1:19 pm

Με τα νέα μέτρα δεν θίγονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, διαβεβαίωσε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ο μεγάλος ασθενής είναι το Δημόσιο. Eθνική κόκκινη γραμμή, η αποφυγή της χρεοκοπίας. «Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοποημένη, αλλά αναγεννημένη», υπογράμμισε.

Πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και γι αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του λίγο πριν την ανακοίνωση του πάκετου μέτρων στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Σήμερα, ανέφερε, επικυρώνουμε τη συμφωνία για ένα, χωρίς προηγούμενο, πακέτο στήριξης, με μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια από τους πολίτες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω ούτε βήμα, δεν είναι ευχάριστη απόφαση, αλλά καλούμαστε να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο και αυτό κάνουμε... Αυτή είναι η ευθύνη μας και αυτό κάνουμε και κάνω, υπηρετώ τα συμφέροντα του Ελληνισμού», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Στην κόκκινη γραμμή του ΠΑΣΟΚ είναι το συμφέρον της πατρίδας, ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως δεν κοιτά το πολιτικό κόστος. «Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω κάνει το σωστό. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοποημένη, αλλά αναγεννημένη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα επεσήμανε, το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί και το κόστος της κατάσβεσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος που θα επωμιστούν οι Έλληνες πολίτες.

Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αλλά οι συνέπειες είναι πολλές και η μεγαλύτερη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Από την πρώτη μέρα, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, δίνουμε τη μία μάχη μετά την άλλη να δημιουργήσουμε ένα κράτος υπεύθυνο και για πρώτη φορά μία κυβέρνηση δείχνει τόση αφοσίωση στο έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες. Με βαθιές τομές ξεπερνούμε το κάβο της κρίσης, συμπλήρωσε.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, πρώτο μέλημα ήταν η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. «Χωρίς αξιοπιστία δεν θα ήμασταν πουθενά, θα παλεύαμε μόνοι μας με τα χρέη απέναντι στους κερδοσκόπους», παρατήρησε χαρακτηριστικά, σημεώνοντας πως μόνη πιθανή βοήθεια θα ήταν 10 - 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τη στιγμή που το κράτος έχει δανειακές ανάγκες 60 δισ. το χρόνο.

Δώσαμε, είπε, μάχη ανάκτησης της αξιοπιστίας και καταφέραμε να μας ακούσουν στο εξωτερικό, να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό αμς αλλα αφορά το ίδιο το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα . Χωρίς το μηχανισμό τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα, επανέλαβε και πρόσθεσε: Η ύπαρξη και μόνο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ελπίζαμε ότι θα ήταν αρκετή ωστόσο αυτό δεν έγινε.

«Η οικονομική πραγματικότητα μάς υποχρέωσε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις. Οι θυσίες είναι σκληρές αλλά αναγκαίες γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα 300 δισ. ευρώ του χρέους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και μίλησε για ιστορικές αλλαγές για τον πολίτη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη σωτηρία της πατρίδας.

«Κάλεσα το υπουργικό συμβούλιο να δώσει μια πρώτη έγκριση στις νέες δεσμεύσεις που καλούμαστε να λάβουμε. Πολλά από τα μέτρα είναι θεμιτά, αλλά και πολλά αναγκαία. Πολλά θα τα είχαμε αποφύγει αν είχαμε μπροστά μας άνεση χρόνου, όμως στο στενό διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο βρεθήκαμε, αναγκαζόμαστε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα που θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, γιατί ο δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος ασθενής», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Δεν υποσχόμαστε ότι θα περάσουμε εύκολα και ανώδυνα το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους σε αυτή την κρίση και να εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου. «Αισθανόμαστε την οργή του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων», ωστόσο «η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε».

«Υπόσχομαι να παλέψω με όλους σας ώστε αυτή η κρίση να γίνει πραγματικά ευκαιρία να αλλάξουμε Αν δουλέψουμε όλοι μαζί θα πετύχουμε. Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά θα πετύχουμε και σε αυτή τη μάχη θα είμαι πάντα μπροστά», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε επισης ότι μπροστά στη δύσκολη συγκυρία, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθούν από τα δώρα τους οι βουλευτές.
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 7007
Εγγραφή: Τετ Ιουν 14, 2006 10:22 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Re: Γ. Παπανδρέου: Δεν θίγεται ο ιδιωτικός τομέας

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Κυρ Μάιος 02, 2010 1:21 pm

iliasRC31 έγραψε:

[b]Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε επισης ότι μπροστά στη δύσκολη συγκυρία, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθούν από τα δώρα τους οι βουλευτές.Εκτος απο τα δωρα, ας παραιτηθουν απο τους 16 μισθούς, απο την βουλευτικη ασυλια, απο την συνταξη με 4 ετη εργασίας και ολα αυτα τα υπερβολικά που κανεις αλλος στην χωρα δεν περνει .

Τοτε ισως και να δουμε φως στον ορίζοντα. g030
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 7007
Εγγραφή: Τετ Ιουν 14, 2006 10:22 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Re: Μετατροπή 13ου-14ου μισθού σε επίδομα

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Δευτ Μάιος 03, 2010 4:02 pm

Για τους Νάνους της Νοημοσύνης. Το 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη. Η ύφεση άρχιζε, και στο διοικητικό συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για το πόσο προσωπικό θα απολύσουμε. Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού – 15.000 παγκοσμίως. Ο κάθε αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του. Ο πρόεδρός μας δεν μιλούσε. Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος.

Όταν τελειώσαμε ξαφνικά ο πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια τον θυμάμαι λες και ήταν χθες. Θα τον αναπαράγω όσο πιο σωστά μπορώ διότι οι αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σ’ αυτό που θα ζήσουμε σύντομα.

«Ο καθαριστής όταν περνά την πόρτα του εργοστασίου είναι σύζυγος, πατέρας παιδιών που πάει στο σπίτι, που χρωστάει και κοιτάζει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε, τα οποία ακόμη κι αν λίγα, του είναι αρκετά. Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε. Να χάσει τη δουλειά του να πάει σπίτι άνεργος με μια επιταγή δύο μηνών. Τι θα πει στα παιδιά του; Τι θα πει στη γυναίκα του; Πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει την αξιοπρέπεια του; Κι εάν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλειά; Θα χάσει το σπίτι του και ίσως την γυναίκα του. Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει τη ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων.

ΑΛΛΑ την ιδία στιγμή έχω και υποχρέωση στους μετόχους μου που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους και εάν δεν κάνω κάτι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις.

Οι απολύσεις που όλοι μου προτείνετε μειώνουν τα ετήσια έξοδα κατά $135.000.000. Έκανα ένα απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο: Ελάττωση του μισθού μου κατά 75%. Ελάττωση μισθού όλων των αντιπρόεδρων κατά 50%. Ελάττωση γενικών διευθυντών κατά 40% κ.λπ. Καμία απόλυση. Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα».

Σηκώθηκε και έφυγε… όπως έφευγε είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο «κρίμα που θα παίξετε γκολφ μόνο τρεις φορές αντί για έξι, παιδιά».

Περάσαμε την θύελλα χωρίς να διώξουμε ούτε ένα άτομο και σε τρία χρόνια η αξία της μετοχής ήταν $147 από $7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση. Α ναι, είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ’ αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομα του.

Το 1992 στο τραπέζι που του κάναμε για τη συνταξιοδότηση του – και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες – τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του γιατί διάλεξε να κάνει αυτό που έκανε. Όπως το θυμάμαι η απάντηση ήταν:

«Ακούστε μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα. Ήμαστε σε 42 χώρες από τις οποίες η 38 είναι φτωχές. Θα κατέστρεφα ολόκληρες μικρές κοινωνίες διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα όπως μου είχατε προτείνει είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία.

Και κανείς μα κανείς ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ένας απελπισμένος άνθρωπος. Η πιθανότητα να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη.

Ενώ εσείς που ήσασταν διπλά μου και όλο το μισθό να σας έπαιρνα δεν θα καίγατε τίποτα γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Να θυμάστε ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα… και εργοστάσια καίει».

Σήμερα ζωγραφίζει στο San Francisco και είναι στο στρογγυλό τραπέζι (άτυπη συνάντηση κάθε 8 εβδομάδες) του Ομπάμα.

Γιατί το έγραψα; Βλέπω όλους τους να βγαίνουν στην τηλεόραση και να μιλούν για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), ανάγκη για αλλαγή (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ). Όλα αυτά χωρίς ίχνος συμπόνιας και λογικής σκέψης σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Φυσικά είναι υπέρ των αλλαγών και προφανώς ζουν με τη φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν διότι είναι με το ΣΥΣΤΗΜΑ. Έτσι θα είναι όχι μόνο προστατευμένοι αλλά η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (σας θυμίζει κάτι αυτό) να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους. Λοιπόν νάνοι της νοημοσύνης έγραψα το άρθρο αυτό για να ξέρετε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, που είναι πραγματικά σκεπτόμενοι. Έτσι δεν θα έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν ξέρατε όταν όμορφα «εργοστάσια» αρχίζουν να καίγονται όμορφα. ΠΑΝΤΟΥ

Συνόδης Βογιατζής
http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=17 ... ernational
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 7007
Εγγραφή: Τετ Ιουν 14, 2006 10:22 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Re: Μετατροπή 13ου-14ου μισθού σε επίδομα

Δημοσίευσηαπό Acanthor την Δευτ Μάιος 03, 2010 7:38 pm

Μεγάλος μάγκας ο πρόεδρος....Αντί για 6 φορές παίξτε γκολφ 3....
There's too much panic in this town....
Άβαταρ μέλους
Acanthor
Τακτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 819
Εγγραφή: Τετ Αύγ 30, 2006 3:12 pm
Τοποθεσία: Μαρούσι
Ονομα χρήστη: Όμηρος
Κυβικά: 0


Επιστροφή στο ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΥΓΕΙΑ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες