Οδική Ασφάλεια και δίκυκλα: Η γνώμη των ειδικών

Οτι σάς συμβαίνει - οτι βλέπουν τα μάτια μας στον μοτοσυκλετιστικό χώρο και οχι μόνο.

Οδική Ασφάλεια και δίκυκλα: Η γνώμη των ειδικών

Δημοσίευσηαπό Dimitris την Σάβ Δεκ 12, 2009 1:45 am

Για το φλέγων ζήτημα της οδικής ασφάλειας, πήραμε πρώτα τη γνώμη του Αντιπροέδρου της ΜΟΤΟΕ (Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος) και δικηγόρου Θεόδωρου Γαζούλη ο οποίος παρουσιάζεται ιδιαίτερα καυστικός προς τους κρατικούς φορείς.
Χαρακτηρίζοντας πενιχρές τις υποδομές στην Ελλάδα και αναφέροντας ότι το κράτος αδιαφορεί πλήρως για το ζήτημα της διήθησης των δικύκλων, ο Θεόδωρος Γαζούλης, Αντιπρόεδρος της ΜΟΤΟΕ και δικηγόρος λέει: «Τα ατυχήματα που οφείλονται σε κακοτεχνίες δεν υπάρχουν στις επίσημες στατιστικές». Η ΜΟΤΟΕ ζητά συνεχώς να νομιμοποιηθεί η διήθηση και να τεθούν κανόνες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Περίπου 229 άτομα έχασαν τη ζωή τους το 2008 σε τροχαία ατυχήματα δικύκλων, ενώ 4.603 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά. Συνεπώς, η έννοια της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ειδικά για τους μοτοσικλετιστές, παραμένει πάντα επίκαιρη και παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη.
To 1/3 του συνολικού στόλου των οχημάτων είναι δίκυκλα, ενώ, όπως προκύπτει από έρευνες, η οδήγηση μιας μοτοσικλέτας είναι έως και 16 φορές πιο επικίνδυνη από την οδήγηση αυτοκινήτου, στο κάθε άλλο παρά ασφαλές οδικό περιβάλλον της χώρας μας. Στη συνέντευξη του κ. Γαζούλη ρωτήσαμε για τη θέση της MOTOE στο ζήτημα καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή του και σας τα παραθέτουμε.

Μ.Τ.: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που έχει η Ομοσπονδία και ποια η αντιμετώπιση των κρατικών φορέων έως τώρα για αυτά;
Θ.Γ.: Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως προς την οδική ασφάλεια είναι οι κακές υποδομές (οδός και περιβάλλον) και η θρασεία οδήγηση μερίδας οδηγών, τομείς που δεν αστυνομεύονται. Η ΜΟΤΟΕ έχει κάνει προτάσεις, αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση στην κατεύθυνση αυτή. Το κράτος εισπράττει με πρόφαση την οδική ασφάλεια, ενώ θα όφειλε να επενδύσει σε αυτή.

Μ.Τ.: Τι θα συμβουλεύατε τους μοτοσικλετιστές για το συγκεκριμένο ζήτημα και πώς θα πρέπει να κινούνται νομικά σε περιπτώσεις ατυχημάτων λόγω κακοτεχνιών;
Θ.Γ.: Τα ατυχήματα που οφείλονται σε κακοτεχνίες δεν υπάρχουν στις επίσημες στατιστικές (δεν δηλώνεται το ¼ με ελαφρούς έστω τραυματισμούς και άνω του ½ με υλικές μόνο ζημιές). Πρέπει να αξιοποιήσουμε την υφιστάμενη δικαστική προστασία, έστω και αν είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και ελλιπής.

Μ.Τ.: Το ζήτημα της διήθησης των δικύκλων παραμένει έως αυτή τη στιγμή άλυτο, με αποτέλεσμα αρκετές φορές, μοτοσικλετιστές να έρχονται αντιμέτωποι με τις ασφαλιστικές εταιρείες, σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Τι εξελίξεις έχουμε προς αυτή την κατεύθυνση;
Θ.Γ.: Για τη διήθηση, το κράτος φέρεται σαν στρουθοκάμηλος. Ηθελημένα αγνοεί το ζήτημα αυτό. Η ΜΟΤΟΕ έχει ζητήσει συνεχώς (από το 1991 και μετά) να νομιμοποιηθεί και να τεθούν κανόνες στη διήθηση (ταχύτητα, διάδρομοι διήθησης, δύο γραμμές αναμονής στα φανάρια, μία για τα δίκυκλα και μία -πιο πίσω- για τα άλλα οχήματα).

Μ.Τ.: Από την έρευνα του Moto Τρίτη στους αναγνώστες του προκύπτει ότι αρκετές φορές και εμείς ως χρήστες δικύκλων φέρουμε αρκετά μεγάλη ευθύνη, όσον αφορά στους υψηλούς δείκτες των ατυχημάτων. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη επ’ αυτού και τι θα συμβουλεύατε ως συνδικαλιστής τους μοτοσικλετιστές;
Θ.Γ.: Όποιος οδηγεί δίκυκλο χωρίς στοιχειώδη γνώση και σύνεση, να γνωρίζει ότι κατά κανόνα θα το «πληρώσει» ακριβά. Η συμβουλή μου είναι: αφενός εκπαίδευση (και μετά απόκτηση άδειας οδήγησης), αφετέρου αμυντική οδήγηση. Το πρώτο στοιχείο είναι η πρόβλεψη του πιθανού κινδύνου και το δεύτερο η ικανότητα αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων. Η λύση του προβλήματος προϋποθέτει μια σοβαρότητα και από την πλευρά του κράτους (που δεν την έχει δυστυχώς) και από ΕΜΑΣ. Η ΜΟΤΟΕ προσπαθεί, π.χ. οργανώνοντας μαθήματα ασφαλούς οδήγησης.
Moderator of Motocikleta.Gr

Moto Guzzi Breva V1100 2006
Moto Guzzi Le Mans V11 2003
Moto Guzzi World Club

The way the "V" is meant to be...

Δημοπρασίες Αγάπης ! Δεν έχεις ακόμα την κάρτα μέλους ? Δες τι χάνεις !
Άβαταρ μέλους
Dimitris
Παλαιό Μέλος

Μοντέλο: Moto Guzzi 1100 Breva 2006 ABS, V11 Le Mans 2003, 1100 sport 1998
Κυβικά: 1100

Re: Οδική Ασφάλεια και δίκυκλα: Η γνώμη των ειδικών

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Κυρ Δεκ 13, 2009 2:07 pm

Το θέμα μεγάλο και ο κύριος λογο υπάρξης του motocikleta ειναι ακρίβος οτι δεν περίμενει απο το κρατος να αλλαξει μυαλά .

Αλλοστε αυτοι δεν οδηγουν μοτοσικλετα καθημερινα αναμεσα σε καθε μουρλο ή ανιδεο .

Παρτε την κατασταση στα χερια σας , προφυλαξτε το εαυτο σας . Οδηγηστε σαν να ειστε σε πολεμο και διαβαστε ,διαβαστε , διαβαστε . Η γνωση σωζει ζωες .
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin

Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Δημοσίευσηαπό Greek_sailor62 την Τρί Δεκ 22, 2009 1:57 pm

:prayer: Ηλία μαζί σου 100%.

Κάθε μέρα που καβαλάω το μηχανάκι μου λέω στον Νικόλα " Δεν ξέρεις να οδηγάς, πρόσεχε μη σκοτωθείς και μη ξεχνάς πως παίρνουν τα διπλώματα οδήγησης αυτοκίνητων στην Ελλάδα".
Μέχρι στιγμής (εδω και 30 χρόνια που καβαλάω μηχανάκια) δεν έχω κάποιο ατύχημα...Λες να δουλεύει η προτροπή που μου λέω κάθε φορά?

Y.Γ: Δε έφταναν οι ελληνάρες οδηγοί , ιδιαίτερα οι αυτοαποκαλούμενοι επαγγελματίες., γέροι με καπέλα και 40 χιλ/ώρα στην αριστερή λωρίδα, ξανθιές με τουρμπάτα SUV...μας έχουν έρθει και τα αλλοδαπά από την Ε.Ε (Ρομουνία, Βουλγαρία..Αλβανία) που φέρνοντας την δικιά τους οδηγική κουλτούρα σε ένα κράτος χωρίς σωστή αστυνόμευση είναι η προσωποποίηση του χάρου .
Δεν είμαι ρατσιστής ,,,έλληνας φορολογούμενος πολίτης είμαι, Πειράζει?
Ρε να μου το θυμηθείτε…. Η SONY θα βγάλει για το play station παιχνίδι που θα τιτλοφορείται ”Ride a Motorbike in Greece”. Μιλάμε θα σπάσει ταμεία,,,, τόσο δύσκολες πίστες που θα έχει. Τι να πρώτο διαλέξεις? Μεσογείων?,,,, Πειραιώς? Πέτρου Ράλλη? Αθηνών – Πατρών? Καλά…. στα Τέμπη μόνο οι γκουρού του play station έχουν ελπίδα να περάσουν την πίστα και να το τερματίσουν, γιατί εκτός από τα αγροτικά που θα πάνε αλλόυ γι αλλού, τα Φορτηγά που θα σου πετάν μελαμίνες, πέτρες η αλλά φορτία… θα έχει και βράχους να σου πέφτουν στο κεφάλι.

Α ρε Ελλαδιστάν με τους χιλιάδες ψηφοφόρους σου!
Άβαταρ μέλους
Greek_sailor62
Νέος στο forum

Ονομα χρήστη: Νικόλας
Μοντέλο: FJR1300
Κυβικά: 1300

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Τετ Δεκ 23, 2009 6:14 pm

Greek_sailor62 έγραψε::prayer: Ηλία μαζί σου 100%.

Κάθε μέρα που καβαλάω το μηχανάκι μου λέω στον Νικόλα " Δεν ξέρεις να οδηγάς, πρόσεχε μη σκοτωθείς και μη ξεχνάς πως παίρνουν τα διπλώματα οδήγησης αυτοκίνητων στην Ελλάδα".
Μέχρι στιγμής (εδω και 30 χρόνια που καβαλάω μηχανάκια) δεν έχω κάποιο ατύχημα...Λες να δουλεύει η προτροπή που μου λέω κάθε φορά?

Y.Γ: Δε έφταναν οι ελληνάρες οδηγοί , ιδιαίτερα οι αυτοαποκαλούμενοι επαγγελματίες., γέροι με καπέλα και 40 χιλ/ώρα στην αριστερή λωρίδα, ξανθιές με τουρμπάτα SUV...μας έχουν έρθει και τα αλλοδαπά από την Ε.Ε (Ρομουνία, Βουλγαρία..Αλβανία) που φέρνοντας την δικιά τους οδηγική κουλτούρα σε ένα κράτος χωρίς σωστή αστυνόμευση είναι η προσωποποίηση του χάρου .
Δεν είμαι ρατσιστής ,,,έλληνας φορολογούμενος πολίτης είμαι, Πειράζει?
Ρε να μου το θυμηθείτε…. Η SONY θα βγάλει για το play station παιχνίδι που θα τιτλοφορείται ”Ride a Motorbike in Greece”. Μιλάμε θα σπάσει ταμεία,,,, τόσο δύσκολες πίστες που θα έχει. Τι να πρώτο διαλέξεις? Μεσογείων?,,,, Πειραιώς? Πέτρου Ράλλη? Αθηνών – Πατρών? Καλά…. στα Τέμπη μόνο οι γκουρού του play station έχουν ελπίδα να περάσουν την πίστα και να το τερματίσουν, γιατί εκτός από τα αγροτικά που θα πάνε αλλόυ γι αλλού, τα Φορτηγά που θα σου πετάν μελαμίνες, πέτρες η αλλά φορτία… θα έχει και βράχους να σου πέφτουν στο κεφάλι.

Α ρε Ελλαδιστάν με τους χιλιάδες ψηφοφόρους σου!

υπηρχε καποτε ενα παιχνιδι το carmgedon οπου ειχε γινει σαλος γιατι το gameplay ηταν να σκοτωνεις πεζους με ενα αυτοκινητο . Στην Ελλαδα σκοτωνομαστε καθε μερα και ως πεζοι αλλα κανενας δεν ιδρωνει.

Αντε και καλες γιορτες !
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin

Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Επιστροφή στο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες