Έρευνα: Μήλα, μπανάνες και πορτοκάλια προστατεύουν από το Alzheimer
Μήλα, μπανάνες και πορτοκάλια είναι τα πιο κοινά φρούτα στη διατροφή ασιατικών χωρών και δυτικών και σημαντικές πηγές βιταμινών, μετάλλων και ινών. Νέα έρευνα στο περιοδικό ‘Journal of Food Science’ μελετά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυτών των φρούτων και αποκαλύπτει ότι προστατεύουν και από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Alzheimer.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ εξέτασαν την επίδραση του μήλου, της μπανάνας και του πορτοκαλιού στα νευρικά κύτταρα και ανακάλυψαν ότι τα φυτοχημικά, η φαινόλη, στα φρούτα εμποδίζουν τη νευροτοξικότητα των κυττάρων.
Μεταξύ των τριών φρούτων, τα μήλα φάνηκε να περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα προστατευτικών αντιοξειδωτικών, ενώ ακολουθούν οι μπανάνες και τα πορτοκάλια.
Οι ερευνητές καταλήγουν πως η έρευνα έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά στα κύρια φρέσκα φρούτα που καταναλώνονται στις ΗΠΑ και στην Κορέα προστατεύουν τους νευρώνες από το οξειδωτικό στρες. Περισσότερη κατανάλωση φρέσκων φρούτων, όπως μήλο, μπανάνα και πορτοκάλι μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη βελτίωση των επιπτώσεων νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Alzheimer
πηγή:iatronet.gr