Οι... παράπλευρες απώλειες του καπνίσματος

Οι... παράπλευρες απώλειες του καπνίσματος

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Παρ Ιούλ 03, 2009 1:55 pm

Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου, [email protected]
Εκτός από καρκίνο, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, το κάπνισμα προκαλεί και πολλά άλλα δεινά.

Ρυτίδες σε μικρή ηλικία, κίτρινα δόντια, ανάσα που μυρίζει άσχημα, προβλήματα στύσης, χαλαροί μύες, καρκίνος τραχήλου και αύξηση κατά... 1.500 φορές του κινδύνου τύφλωσης μετά την ηλικία των 65 ετών, είναι μερικά από αυτά.

Όπως εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, μέλος της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, το κάπνισμα αποτελεί το κυριότερο αίτιο για την πρόκληση μιας νέας μορφής πρόωρης γήρανσης του δέρματος που αποκαλείται οξειδωτική.

Η νέα «επιδημία» προκαλεί διαταραχές στη μικροκυκλοφορία του αίματος και στα επίπεδα οξυγόνου, ενώ παράλληλα αυξάνει το ποσοστό ελευθέρων ριζών. Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί ρυτίδες, χαλάρωση, κίτρινη ή σταχτιά χροιά, τραχύ δέρμα, αργή επούλωση των τραυμάτων.

Με το κάπνισμα είκοσι τσιγάρων την ημέρα, το δέρμα δέχεται καθ΄ όλο το 24ωρο μειωμένη ροή οξυγόνου, με συνέπεια να γερνάει πρόωρα. Εκτός από το δέρμα του προσώπου, η οξειδωτική πρόωρη γήρανση εμφανίζεται με κύστες σε μασχαλιαίες κοιλότητες και μηρογεννητικές πτυχές (ανάμεσα στα πόδια).

Δυσοσμία και καρκίνος του στόματος. Το κάπνισμα προκαλεί δύο ειδών βλάβες στο στόμα: τις «αθώες» και εκείνες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, κατά τον κ. Γιώργο Λάσκαρη, αναπληρωτή καθηγητή Στοματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Στις αθώες κατατάσσονται η κακοσμία του στόματος, το κιτρινόμαυρο χρώμα των δοντιών, η ουλίτιδα και η νικοτινική στοματίτιδα που είναι μία αντίδραση στον ουρανίσκο και οφείλεται στην υπερβολική θερμοκρασία που αναπτύσσεται με το κάπνισμα.

Στις επικίνδυνες για τη ζωή βλάβες κατατάσσονται η λευκοπλακία (προκαρκινική βλάβη που σχετίζεται απόλυτα με το κάπνισμα αφού το 90% των πασχόντων από λευκοπλακία και καρκίνο του στόματος είναι καπνιστές) και μία άλλη μορφή καρκίνου του στόματος, το μυρμηκιώδες καρκίνωμα, που συνδέεται 100% με το κάπνισμα.

* Απώλεια των δοντιών. Πρόσφατα αποδείχθηκε σε κλινικές μελέτες ότι το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την περιοδοντική νόσο, η οποία αποτελεί βασική αιτία απώλειας δοντιών σε ενηλίκους.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το επίπεδο υγιεινής και την ύπαρξη ή όχι πλάκας, οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα σε σχέση με τους μη καπνίζοντες, διότι «ο καπνός μειώνει την απώλεια αίματος, η οποία αποτελεί κύριο σύμπτωμα της περιοδοντίτιδας, με συνέπεια ο καπνιστής να αντιλαμβάνεται αργά ότι έχει πρόβλημα», εξηγεί η χειρουργός οδοντίατρος Βέρα Εργινουσάκη-Τασάκου.

«Επιπλέον, ο καπνός επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια και έτσι παρατηρείται μειωμένη τοπική άμυνα στις τοπικές φλεγμονές».

Προβλήματα στον θυρεοειδή. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, προκαλώντας ήπια διόγκωση (βρογχοκήλη) που υποδηλώνει ήπια υπολειτουργία του αδένα, αναφέρει ο ενδοκρινολόγος Φραγκίσκος Ν. Οικονόμου, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ενδοκρινολογικής Μονάδας στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού, καθώς και τον κίνδυνο να αναπτυχθεί θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια στους ασθενείς με νόσο του Graves (είναι μια μορφή υπερθυρεοειδισμού). Επίσης, η ανταπόκριση στη θεραπεία της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας είναι έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη στους μη καπνιστές από ό,τι στους καπνιστές.

Κακή και μικρής διάρκειας στύση. Οι καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στύσης από τους μη καπνιστές, εξαιτίας των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα στα αιμο φόρα αγγεία του πέους, αναφέρει ο ουρολόγος- ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Όταν ένας άνδρας καπνίζει περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, θα αρχίσει να παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία έπειτα από 10- 15 χρόνια, ενώ θα δυσκολεύεται και να διατηρήσει καλή στύση.

Χαλαρό σώμα. Οι καπνιστές παθαίνουν συχνότερα μυϊκές θλάσεις και παθήσεις των τενόντων όταν γυμνάζονται, διότι το κάπνισμα προκαλεί μειωμένη οξυγόνωση σε όλο το σώμα και έτσι αυξάνει την επιρρέπεια στους τραυματισμούς, κατά τον ορθοπεδικό χειρουργό Ιωάννη Τερζίδη, πρόεδρο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.

Επιπλέον, οι μύες τους δεν μπορούν να σφίξουν αρκετά, με συνέπεια να έχουν χαλαρό σώμα, ενώ συσσωρεύουν περισσότερο σωματικό λίπος με συνέπεια να κάνουν μειωμένες καύσεις στον μυϊκό ιστό.

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας. Εάν μία γυναίκα είναι μολυσμένη με έναν από τους ιούς των θηλωμάτων που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου και παράλληλα είναι καπνίστρια, το κάπνισμα μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου, αναφέρει η μαιευτήρας γυναικολόγος Ιωάννα Τσιαούση.

Και εξηγεί πως το κάπνισμα αποτελεί τον μόνο διαπιστωμένο παράγοντα ο οποίος βοηθά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου.

Τύφλωση. Το κάπνισμα αυξάνει κατά... 1.500 φορές τον κίνδυνο να αναπτυχθεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, λέει ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλους, χειρουργός οφθαλμίατρος, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η εκφύλιση αυτή αναπτύσσεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, εκδηλώνεται στο κεντρικό τμήμα (λέγεται ωχρά κηλίδα) του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων. Το κάπνισμα παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη καταρράκτη.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 7007
Εγγραφή: Τετ Ιουν 14, 2006 10:22 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Τα μυστικά των γιατρών για να κόψετε το κάπνισμα

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Παρ Ιούλ 03, 2009 1:56 pm

Η γνώση του κινδύνου και η δίψα για φυσική δραστηριότητα χωρίς να κόβεται η αναπνοή είναι οι δύο βασικοί λόγοι που οδηγούν τους Έλληνες στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Οι ειδικοί παραδέχονται πως ο δρόμος είναι συχνά μακρύς και η διαδικασία - μάλλον - δύσκολη, όσοι όμως καταφέρνουν να νικήσουν τη νικοτίνη μπορούν να ανασάνουν πια ελεύθερα.

«Όλα είναι θέμα εγκεφάλου. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και μυστικές συνταγές» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «ΚΑΤ», όπου λειτουργεί και εξωτερικό Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος, κ. Γιώργος Μπαλτόπουλος.

Μιλάει άλλωστε εκ πείρας: μέσα σε μία ημέρα πριν από μερικά χρόνια πήρε την απόφαση να το κόψει μαχαίρι, όταν κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού συνειδητοποίησε ότι βήχει εξ αιτίας του καπνού των άλλων παρότι ήταν και ο ίδιος καπνιστής.

Η απόφαση ήταν ακαριαία. Από τότε δεν έβαλε ξανά τσιγάρο στο στόμα του.

Όμως, η απεξάρτηση από το κάπνισμα δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολη ή δύσκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που στο πρώτο ραντεβού οι υπεύθυνοι γιατροί αναλύουν στους καπνιστές τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στον οργανισμό.

Στόχος δεν είναι να τους τρομοκρατήσουν, αλλά να τους βοηθήσουν να καταλάβουν τους μηχανισμούς μέσω των οποίων ο καπνός φθείρει το σώμα. Έτσι, όταν επιστρέφουν στο σπίτι έχουν τροφή για σκέψη! Και το πιο δυνατό όπλο για να βάλουν «Χ» στο τσιγάρο, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες, είναι να αποτελέσει συνειδητή επιλογή.

Επιπλέον, κατά την πρώτη συνάντηση οι καπνιστές καλούνται να δώσουν ιστορικό και να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο βάσει του οποίου οι γιατροί είναι σε θέση να τους κατηγοριοποιήσουν σε ελαφριάς, βαριάς ή μέτριας βαρύτητας καπνίζοντες.

Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπ' όψιν είναι πολλές _ όπως για παράδειγμα πόσα τσιγάρα καπνίζουν την ημέρα και πότε άρχισαν το κάπνισμα. Ανάλογα με το «σκορ» που πιάνουν, οι γιατροί γνωρίζουν από την αρχή τα εμπόδια που θα ακολουθήσουν...

Το δεύτερο ραντεβού

Όμως, η έναρξη της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος αρχίζει ουσιαστικά κατά το δεύτερο ραντεβού, όπου οι καπνίζοντες επισκέπτονται τους ειδικούς κρατώντας στα χέρια τους το «ημερολόγιο» των τσιγάρων που ανάβουν την ημέρα.

«Το σύστημα αυτό έχει ως σκοπό να μειωθούν τα "ανώδυνα" τσιγάρα, αυτά δηλαδή που θα τους λείψουν λιγότερο. Για παράδειγμα, το να μην καπνίσει κανείς την ώρα που οδηγεί από το γραφείο στη δουλειά είναι πολύ πιο εύκολο από το να διαχωρίσει τον πρωινό καφέ από το τσιγάρο» αναφέρει ο κ. Μπαλτόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, συχνά προτείνονται και κάποιοι εκούσιοι περιορισμοί: π.χ. οι καπνιστές συμφωνούν να πάψουν να καπνίζουν στο σαλόνι με αποτέλεσμα όταν νιώθουν την ανάγκη για νικοτίνη να... αυτοεξορίζονται στο μπαλκόνι. Και μόνον η σκέψη πως θα πρέπει να καπνίσουν έξω στο κρύο ή στη ζέστη λειτουργεί κάποιες φορές αποτρεπτικά!

Πάντως, τα δύσκολα αρχίζουν δύο εβδομάδες μετά, όταν οι καπνιστές που επιθυμούν να περάσουν στην αντίπερα όχθη των μη καπνιστών καλούνται να κόψουν εκείνα τα τσιγάρα που με τα χρόνια έχουν γίνει αγαπημένη καθημερινή συνήθεια.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: το πρωινό τσιγάρο με τον καφέ, το τσιγάρο μετά το φαγητό, το τσιγάρο που συντροφεύει το πότο. Συχνά, οι γιατροί συνιστούν τα βήματα να γίνονται ένα ένα κάθε φορά, ώστε οι... μετανιωμένοι θεριακλήδες να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Οι συναντήσεις αρχικά είναι εβδομαδιαίες _ συνήθως τον πρώτο μήνα _, αργότερα όμως η προσωπική επαφή δίνει τη θέση της στις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των γιατρών και εκείνων που μάχονται κατά της επιθυμίας τους για ένα τσιγάρο. Το σημαντικό είναι να έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους σχέση εμπιστοσύνης, χωρίς μυστικά. Και αυτό, γιατί έχει μεγάλη σημασία να μην καταφεύγουν οι ασθενείς σε ψέματα: μόνον όταν εκμυστηρεύονται τις στιγμές που λύγισαν, μπορούν να βοηθηθούν από τους ειδικούς.

Το προσωπικό στοίχημα

Η φαρμακευτική βοήθεια είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των γιατρών που έχουν σκοπό να σβήσουν την επιθυμία των Ελλήνων για ένα τσιγάρο. Η απουσία, ωστόσο, στην πλειονότητα των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος μιας ομάδας ειδικών _ ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κοινωνιολόγοι _ δυσχεραίνει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, αφού δεν υπάρχει το υποστηρικτικό πλαίσιο που χρειάζονται οι πρώην καπνιστές ώστε να τους βοηθήσει να «ξορκίσουν» την επιθυμία τους για ένα τσιγάρο.

Έτσι, έπειτα από δυόμισι μήνες _ τόσο περίπου διαρκεί η θεραπεία στα Ιατρεία _ οι πρώην καπνιστές βάζουν το προσωπικό τους στοίχημα να μην υποτροπιάσουν. Πόσοι τα καταφέρνουν; «Ένας στους τέσσερις θα το κόψει μαχαίρι και ένας στους τέσσερις δεν θα σβήσει ποτέ το τσιγάρο. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στη μέση _ δηλαδή, κατά περιόδους το μειώνουν σημαντικά ή ακόμη το κόβουν, έπειτα όμως από ένα διάστημα ανάβουν και πάλι τσιγάρο».

Το φαρμακευτικό οπλοστάσιο

Επειδή ο εθισμός στο τσιγάρο συμπεριλαμβάνει σωματικούς, συμπεριφορικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, για να κατορθώσει ένας καπνιστής να απαλλαγεί θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει όλους.

Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Πρόληψης Στεφανιαίας Νόσου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι γιατροί έχουν πλέον στα χέρια τους τα όπλα που χρειάζονται για να βοηθήσουν φαρμακευτικά και ψυχολογικά τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν.

«Υπάρχουν τα αυτοκόλλητα (συνιστώνται μέχρι 16 ώρες ημερησίως) και οι τσίχλες νικοτίνης (9-12 ημερησίως αλλά μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι τις 25) που βοηθούν αρκετά, αν και όχι θεαματικά, αυτόν που επιθυμεί τη διακοπή», λέει.

«Μετά είναι το αντικαταθλιπτικό βουπροπιόνη, που διαπιστώθηκε ότι έχει καλά αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος, ειδικά σε συνδυασμό με τα αυτοκόλλητα νικοτίνης. Λόγω της φύσης της όμως έχει συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αϋπνία (30%), κεφαλαλγία (25%) και ξηροστομία (10%)».

Ένα άλλο φάρμακο «είναι η βαρενικλίνη που καταλαμβάνει εν μέρει τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μειώνεται το σύνδρομο στέρησης. Η διάρκεια θεραπείας με αυτήν υπολογίζεται στους 3 μήνες, αλλά εάν υπάρχει υποψία υποτροπής συνιστάται η περαιτέρω λήψη για άλλους 3 μήνες.

Ωστόσο, δεν συνιστάται η λήψη της ταυτόχρονα με συμπληρώματα νικοτίνης, ενώ στις ανεπιθύμητες ενέργειές της συμπεριλαμβάνονται ναυτία, αϋπνία, κεφαλαλγίες (12% των ασθενών).

Χρήσιμες συμβουλές για να τα καταφέρετε

1. Σκεφθείτε σοβαρά αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα και πάρτε την απόφαση.

2. Καθιερώστε χώρους όπου δεν θα καπνίσετε (λ.χ. μέσα στο σπίτι ή μέσα στο αυτοκίνητο). Κάντε ένα γερό καθάρισμα στους χώρους αυτούς για να αλλάξει η ατμόσφαιρα, η αίσθηση και η μυρωδιά τους.

3. Να καθυστερείτε να ανάψετε το πρώτο πρωινό τσιγάρο.

4. Να σβήνετε τα τσιγάρα πιο μεγάλα απ' ό,τι συνήθως, αλλά χωρίς να ανάψετε σε συντομότερο χρονικό διάστημα το επόμενο.

5. Κάθε φορά που έχετε επιθυμία για κάπνισμα, να καθυστερείτε να ανάψετε τσιγάρο για μερικά λεπτά.

6. Κάθε φορά που έχετε επιθυμία για κάπνισμα, να πίνετε ένα ποτήρι παγωμένο νερό (κάνει σύσπαση στους γευστικούς υποδοχείς της γλώσσας, διαφοροποιώντας έτσι τη γεύση στο στόμα και αναστέλλοντας την επιθυμία για τσιγάρο) ή να μασάτε κάτι με δυνατή γεύση (όπως ένα κλωναράκι μέντας ή γαρίφαλο).

7. Κάντε την προσπάθεια κατ’ αρχάς μόνοι σας, αλλά αν αποτύχετε μην απογοητευθείτε, διότι το 95% αποτυγχάνουν να το κόψουν μόνοι τους. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τα ιατρεία διακοπής που μπορούν να βοηθήσουν.

Ποια δημόσια νοσοκομεία έχουν Ιατρείο Διακοπής

Τηλέφωνο για ραντεβού στα νοσοκομεία: 1535 (πρόγραμμα «Ίασις»)

Αττική

* Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» τηλ.: 1535

* Νοσοκομείο Σισμανόγλειο τηλ.: 1535, 210 8039139

* Ευγενίδειο Θεραπευτήριο τηλ.: 210 7293407

* Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», τηλ.: 1535

* Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» τηλ.: 1535, 2106409120

* Νοσοκομείο Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ» τηλ.: 1535, 2108038134

* Νοσοκομείο «ΚΑΤ» τηλ.: 2106280702

* Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» τηλ.: 1535

* ΝΙΜΤΣ τηλ.: 2107288110

* 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας τηλ.: 2107463300, 2107702047

Θεσσαλονίκη

* Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» τηλ.: 1535

* Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» τηλ.: 1535, 2310493500

* Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» τηλ.: 2310693229, 2310693000

Πελοπόννησος

* Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Ρίο, τηλ.: 2610990000

* Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Άγιος Λουκάς» τηλ.: 2613600300

Μακεδονία

* Γενικό Νοσοκομείο Σερρών (Αντικαπνιστική Κλινική) τηλ.: 1535, 2321094500

* Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τηλ.: 1535

* Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας τηλ.: 2331351400

* Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας τηλ.: 2381022222

* Νοσοκομείο Γιαννιτσών τηλ.: 2382056555-6

* Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» τηλ.: 2463022222

Κρήτη

* Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τηλ.: 2810542107

* Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο - Πανάνειο τηλ.: 2810368189

* Νοσοκομείο Ρεθύμνου τηλ.: 2831027494

* Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»τηλ.: 2821022540, 2821022193

* Νοσοκομείο Ιεράπετρας τηλ.: 2842340124

Υπόλοιπη Ελλάδα

* Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τηλ.: 1535

* Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας τηλ.: 1535

* Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας τηλ.: 2441351212

* Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τηλ.: 1535

* Νοσοκομείο Κομοτηνής τηλ.: 2531057529

* Νοσοκομείο Χαλκίδας τηλ.: 2221086666

* Νοσοκομείο Χίου Σκυλίτσειο τηλ.: 2271044301

Πηγή: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 7007
Εγγραφή: Τετ Ιουν 14, 2006 10:22 pm
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr


Επιστροφή στο ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΥΓΕΙΑ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης