Επειγον: ΚΡΑΝΟΣ, έχουμε δικαίωμα να μην το φοράμε;

Οτι πρέπει να γνωρίζουμε για τα κράνη

Δημοσίευσηαπό Tassos την Δευτ Απρ 30, 2007 8:39 am

zireous έγραψε:
Το να του βάλεις το νόμο στη μούρη δε δουλεύει, για την ακρίβεια δουλεύει αντίστροφα, και το γεγονός ότι ο νόμος καλύπτει αυτοκινητιστή που φταίει και χτυπάει ξεκράνωτο αναβάτη λέει πολλά για το ποιόν του νόμου...

...που αντιμετωπίζει τον μοτοσυκλετιστή σαν τον εκ τω προτέρων υπαίτιο για κάθε ατύχημα.

Αυτό μπορείς να το σκεφτείς και λίγο διαφορετικά όμως. Όποιος οδηγεί στο δρόμο είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κάνει και λάθη. Οι συνέπειες του λάθους δεν εξαρτώνται μόνο από αυτόν, αλλά (κυρίως) από εξωγενείς τυχαίους παράγοντες. Ας φανταστούμε π.χ. έναν οδηγό αυτοκινήτου που κάνει ένα λάθος και χτυπάει ένα μοτοσυκλετιστή. Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις: Αν ο μοτοσυκλετιστής φοράει κράνος, κατά πάσα πιθανότητα θα υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Αν δεν φοράει, μπορεί να σκοτωθεί ή να μείνει π.χ. παράλυτος. Για ποιο λόγο θα πρέπει ο αυτοκινητιστής, για το ίδιο λάθος, να επιβαρυνθεί με επιπλέον συνέπειες που στην τελική οφείλονται στην παράνομη πράξη του μοτοσυκλετιστή να μην φορά κράνος;
Άβαταρ μέλους
Tassos
Τακτικό Μέλος

Μοντέλο: Aprilia Dorsoduro
Κυβικά: 750

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Δευτ Απρ 30, 2007 11:24 am

Tassos έγραψε:
zireous έγραψε:
Το να του βάλεις το νόμο στη μούρη δε δουλεύει, για την ακρίβεια δουλεύει αντίστροφα, και το γεγονός ότι ο νόμος καλύπτει αυτοκινητιστή που φταίει και χτυπάει ξεκράνωτο αναβάτη λέει πολλά για το ποιόν του νόμου...

...που αντιμετωπίζει τον μοτοσυκλετιστή σαν τον εκ τω προτέρων υπαίτιο για κάθε ατύχημα.

Αυτό μπορείς να το σκεφτείς και λίγο διαφορετικά όμως. Όποιος οδηγεί στο δρόμο είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κάνει και λάθη. Οι συνέπειες του λάθους δεν εξαρτώνται μόνο από αυτόν, αλλά (κυρίως) από εξωγενείς τυχαίους παράγοντες. Ας φανταστούμε π.χ. έναν οδηγό αυτοκινήτου που κάνει ένα λάθος και χτυπάει ένα μοτοσυκλετιστή. Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις: Αν ο μοτοσυκλετιστής φοράει κράνος, κατά πάσα πιθανότητα θα υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Αν δεν φοράει, μπορεί να σκοτωθεί ή να μείνει π.χ. παράλυτος. Για ποιο λόγο θα πρέπει ο αυτοκινητιστής, για το ίδιο λάθος, να επιβαρυνθεί με επιπλέον συνέπειες που στην τελική οφείλονται στην παράνομη πράξη του μοτοσυκλετιστή να μην φορά κράνος;

φιλε Τασο ανοιγεις ενα θεμα που εχει πολλες πλευρες αξιολογισεις , νομικη, συναισθηματικη κτλ κτλ

ολες οι αποψεις σωστες και λαθος σιγχρονος , το μονο που μπορει να γινει απο κοινα δεκτο τελικα ειναι η δικαστικη οδος , οτι οριζει ο νομος .

Μας αρεσει η οχι, το να οδηγουμε χωρις κρανος ή χωρις ζ'ωνη ειναι παρανομο ,απλως ενα ατυχημα χωρις κρανος εχει μεγαλητερες πιθανοτητες να αφαιρεσει την ζωη παρα η μη χρηση ζωνης .
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin

Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Δημοσίευσηαπό Dimitris την Δευτ Απρ 30, 2007 7:15 pm

Tassos έγραψε:
zireous έγραψε:

+100000 Τό χω πει και θα συνεχίσω να το λέω....
Moderator of Motocikleta.Gr

Moto Guzzi Breva V1100 2006
Moto Guzzi Le Mans V11 2003
Moto Guzzi World Club

The way the "V" is meant to be...

Δημοπρασίες Αγάπης ! Δεν έχεις ακόμα την κάρτα μέλους ? Δες τι χάνεις !
Άβαταρ μέλους
Dimitris
Παλαιό Μέλος

Μοντέλο: Moto Guzzi 1100 Breva 2006 ABS, V11 Le Mans 2003, 1100 sport 1998
Κυβικά: 1100

Δημοσίευσηαπό Dimitris την Τρί Μάιος 01, 2007 12:29 am

Έχουμε κουβεντιάσει πολύ για το θέμα κράνους, για το αν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε (στον βωμό της προσωπικής μας ελευθερίας) ή για το αν πρέπει να ακολουθούμε τον κώδικα για το συκγκεκριμένο θέμα.

Διάβασα (όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι, ένα πολύ ενδιαφέρον γράμμα, ενός ανθρώπου μοτοσικλετιστή, που το έστειλε στο περιοδικό 0300. Το γράμμα αυτό περιέχει τις απόψεις του εν λόγω ανθρώπου για το κράνος και τον κώδικα.

Εξαιτίας του ενδιαφέροντος που προκαλεί στους περισσότερους από εμάς, το ποστάρω με επιθυμία να το διαβάσουμε, να ξαναπροβληματιστούμε και να αναλύσουμε τις απόψεις μας για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Αξίζει να αφιερώσουμε 10 λεπτά απτ'ο χρόνο μας για να το διαβάσουμε...
Συνημμένα

Moto Guzzi World Club

Άβαταρ μέλους
Dimitris
Παλαιό Μέλος

Δημοσίευσηαπό 4-V-FORCE την Τρί Μάιος 01, 2007 1:34 am

exoume sinithish na leme se ola....ela more den trexei kai tipota...h ego me to kranos den boro na odigiso....

otan omos apo enan gnosto mas...akoume thn perigrafitou...sto pesimo
kai ston thorivo pou kanei to bam mesa apo to kranos...
klanoume medes.....

kai oi perisoteres ptoseis ginodai me mikra..(opos ego me spasimo podio me papi)..

kai to slogan einai...ela more..den exo mixanh me giazia....

alla th na kanoume...eimaste toso boyrdelo...pou me kranos apo podilato h orixia.. den
tros klish...

ade mhn ta paro vradiatika :impact: :smt071 :impact:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
4-V-FORCE
Τακτικό Μέλος

Κυβικά: 0

Δημοσίευσηαπό Tassos την Τετ Μάιος 02, 2007 9:45 am

Δημήτρη, νομίζω ότι το κείμενο που ποστάρησες με καλύπτει απόλυτα.

Κι ελπίζω (αν και μάλλον απίθανο) ότι μπορεί να περάσει και κάποιο μήνυμα σε όσους, συχνά ανεγκέφαλους, έχουν δημόσιο λόγο μέσα από τα περιοδικά, και γράφουν περί καταπίεσης και περιορισμού της ελεύθερης βούλησης από την επιβολή χρήσης κράνους.
Άβαταρ μέλους
Tassos
Τακτικό Μέλος

Μοντέλο: Aprilia Dorsoduro
Κυβικά: 750

Δημοσίευσηαπό iznogood την Τετ Μάιος 02, 2007 2:27 pm

Πριν κανα μηνα τρακαρα... , τρακαρα με ενα περιστερι που εκατσε το ατιμο στην ασφαλτο και απογειώθηκε τελευταια στιγμη. Εγω πηγαινα με 30 χλμ. περιπου και χτυπησα το ατυχο **Motocikleta Bot** με την δεξια πλευρα του κρανους μου. Ειχα πονοκεφαλο για μιση ωρα, εκεινη τη στιγμη σκεφτηκα πως δεν εχουμε καμια μα καμια ιδεα για ενα μεγεθος που λεγεται ΟΡΜΗ! Παντα λοιπον ΚΡΑΝΟΣ, ειναι μια καλη συνηθεια.
chalife ala place du chalif.
http://www.carbon-aramid.com
ΕικόναΕικόνα
Άβαταρ μέλους
iznogood
Συχνό Μέλος

Ονομα χρήστη: Αλεξης

Δημοσίευσηαπό iliasRC31 την Τετ Μάιος 02, 2007 2:52 pm

παραδειγμα OFF topic αλλα σχετικο με την ορμη

γυρναω βραδυ απο Εθνικη οδο με το μοτορι μου οπου ξαφνικα ενα πετραδακι απο το μπροστινο οχημα σκαει επανω στο γονατο μου

δεν μπορειτε να φανταστείτε σε ποσα δευτερα ειχα σταματησει δεξια και χοροπηδαγα για καν μισαωρο

φυσικα απο την χαρα μου :smt051
Ακριβές ασφάλειες ; Οχι ποιά ! https://www.insurance4you.gr & https://www.ins4youdirect.gr/
Το Motocikleta στο Facebook http://www.motocikleta.gr/facebook
Το Motocikleta στο Twitter http://twitter.com/motocikleta
------------------------------------------------
Άβαταρ μέλους
iliasRC31
Site Admin

Ονομα χρήστη: Ηλίας
Κυβικά: 1050
Επάγγελμα: Ασφαλιστικός Σύμβουλος -www.Insurance4you.gr

Δημοσίευσηαπό Dakota την Τετ Μάιος 02, 2007 4:07 pm

Έχει σκάσει τεραστίων διαστάσεων μπάμπουρας στην κορυφή του κράνους μου.
Το κεφάλι μου έφυγε προς τα πίσω και πήγαινα με λιγότερα από 120.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Dakota
Συχνό Μέλος

Ονομα χρήστη: Μήτσος
Μοντέλο: Moto Guzzi 1200 Sport
Yamaha YBR 125
Κυβικά: 1275

Δημοσίευσηαπό iznogood την Τετ Μάιος 02, 2007 6:47 pm

Fretazer έγραψε:... τεραστίων διαστάσεων μπάμπουρας ...

:smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005

Στον καμπο της Λαμιας εχω καταπιει αγνωστο ζωύφιο με εντονη γευση χλωροφύλλης :vom: (δεν φοραγα κρανος παντα, sorry!)
ΕικόναΕικόνα
Άβαταρ μέλους
iznogood
Συχνό Μέλος

Δημοσίευσηαπό Dimitris την Πέμ Μάιος 03, 2007 1:05 am

απλά θέλω να υπενθυμίσω πως λίγα πόστ παραπάνω υπάρχει το άρθρο που έγραψε ένας αναγνώστης του 0300 στο εν λόγω περιοδικό και που αξίζει να το διαβάσουν όλοι, είτε συμφωνούν, ή διαφωνούν.

Οι απόψεις του με εκφράζουν και εμένα πολύ. Άλλωστε είχα γράψει τα ίδια πράγματα περίπου με άλλα λόγια σε παρακείμενο topic για το κράνος, στην ίδια θεματική ενότητα.

ΤΟ άρθρο αυτό δίνει πολλές απαντήσεις. Σε όλους. Τους αμφισβητίες και μη.

Έχει κανείς καμιά απορία; αναρωτιέμαι;

Εύχομαι σε όλους-ανεξάρτητα από τις επιλογές τους- να είναι υγιείς και με το κεφάλι τους ανέπαφο και αγρατσούνιστο.

Και ελπίζω αυτοί που φοράνε κράνος, να το φοράνε κάθε φορά που ανεβαίνουν στην μοτοσικλέτα και όχι μόνο όταν "πηγαίνουν μεγάλες βόλτες". Το ατύχημα δεν κάνει διακρίσεις. Δεν διαλέγει τις ώρες και τις στιγμές που σε βολεύουν. Θα έρθει εκεί που δεν το περιμένεις. Θα έρθει όταν θα "πεταχτείς μέχρι την πλατεία να πάρεις τυρόπιτα...να εδώ πιο κάτω....2 τετράγωνα....σίγά μην το βάλω...σιγά τί θα πάθω...μόνο ο κόπος βάλε-βγάλε δεν αξίζει για τόσο μικρή απόσταση..."

Γι αυτούς που δεν φοράνε δεν εύχομαι τίποτα...ή μάλλουν εύχομαι......Καλή Τύχη Παιδιά....

Moto Guzzi World Club

Άβαταρ μέλους
Dimitris
Παλαιό Μέλος

Δημοσίευσηαπό iznogood την Πέμ Μάιος 03, 2007 9:08 am

iznogood έγραψε:δεν φοραγα κρανος παντα, sorry!

Ειπαμε ΣΥΓΝΩΜΗ, τι αλλο να κανω για να με συγχωρησεις? Μιλαμε για το 1989! :smt087

:smt088 :smt088 :smt088
ΕικόναΕικόνα
Άβαταρ μέλους
iznogood
Συχνό Μέλος

Δημοσίευσηαπό soter3gm την Τρί Μάιος 15, 2007 6:21 am

Από πιτσιρικάς φορούσα πάντα κράνος, αυτό την εποχή του παντελόνι καμπάνα και ψιλού τακουνιού δεν ήταν και ότι καλλίτερο, για να βγάζεις γκομενάκια. για να μην χαλάει το μαλλί από το τζέλ, γενικός δεν ήσουν mast !
Μετά από ένα χωρισμό το jack danniels πήγε σύννεφο αλλά το κράνος εκεί στο κεφάλι, στο γυρισμό για το σπίτι πέρασα από τη "βούτα" εκεί όλοι οι φίλοι να ξεσαλώνουν πάνω κάτω ε δεν ήθελα και πολλά να και εγώ μέσα στο χαμό ώσπου το
GPZ 550 unitrack κατάλαβε (όπως και στους προηγούμενους ιδιοκτήτες) πως τα είχα κοπανίσει και με έριξε κάτω σαν ξεκαπίστρωτο μουλάρι.
Παρότι φόραγα κράνος απέκτησα 19 ράμματα στο μάτι και καμιά 40ρα στο κεφάλι το γιατί? γιατί ήταν παλιό χωρίς προδιαγραφές (που να γνωρίζω 19 χρονών από τέτοια)
και διαλύθηκε στην άσφαλτο . έκτοτε πέρασα από πολλά στάδια κρανών και προδιαγραφών μέχρι και στη Ολλανδία έφτασα και έκανα ειδική παραγγελία για το κεφάλι μου εσωτερικό κράνους .

Γιατί ? νομίζω πως δεν έχω δικαίωμα να στερήσω τον πατέρα από την κόρη μου και από τον επερχόμενο γιο μου και να βάλω σε ολόκληρη διαδικασία την οικογένεια μου να τρέχει σε νοσοκομεία επειδή κάποιος θέλησε να περάσει με κόκκινο η έχει μία σακαράκα που τρέχει πετρέλαιο η οτιδήποτε άλλο .
Δεν φοβάμαι να μην με γράψουν γιατί απλούστατα το φοράω πάντα αλλά και γιατί ΞΕΡΩ ΑΚΡΙΒΩΣ τι σημαίνει να μην φοράς και της συνέπειες του
Αυτά τα ολίγα επί του παρόντος τα υπόλοιπα από κοντά κάποια στιγμή
Εικόνα
You know I'm loaded, railroaded I'm explosive, I'm a locomotive
Άβαταρ μέλους
soter3gm
Τακτικό Μέλος

Ονομα χρήστη: Σωτήρης
Μοντέλο: BMW R1100RT

Δημοσίευσηαπό Dimitris την Τετ Μάιος 16, 2007 11:42 pm

soter3gm έγραψε:πέρασα από πολλά στάδια κρανών και προδιαγραφών μέχρι και στη Ολλανδία έφτασα και έκανα ειδική παραγγελία για το κεφάλι μου εσωτερικό κράνους .

Γιατί ? νομίζω πως δεν έχω δικαίωμα να στερήσω τον πατέρα από την κόρη μου και από τον επερχόμενο γιο μου και να βάλω σε ολόκληρη διαδικασία την οικογένεια μου να τρέχει σε νοσοκομεία επειδή κάποιος θέλησε να περάσει με κόκκινο η έχει μία σακαράκα που τρέχει πετρέλαιο η οτιδήποτε άλλο .
Δεν φοβάμαι να μην με γράψουν γιατί απλούστατα το φοράω πάντα αλλά και γιατί ΞΕΡΩ ΑΚΡΙΒΩΣ τι σημαίνει να μην φοράς και της συνέπειες του
Αυτά τα ολίγα επί του παρόντος τα υπόλοιπα από κοντά κάποια στιγμή

οδήγα.....

Moto Guzzi World Club

Άβαταρ μέλους
Dimitris
Παλαιό Μέλος

Δημοσίευσηαπό mechie την Τρί Αύγ 07, 2007 9:50 pm

Λοιπόν χαίρομαι που κάποιος έγραψε τελικά σε αυτόν τον άθλιο δικηγόρο και του την είπε, γιατί είχα πάρει το τεύχος και κάθε φορά που πέφτει το μάτι μου στο editorial μου ανεβαίνει η πίεση (μάλλον λάθος που το έχω στην τουαλέτα, δεν ευνοεί ο εκνευρισμός την πράξη της αφόδευσης, χαχαχα). Είχα γράψει και ένα αντίστοιχο email στο περιοδικό, γιατί ο "editor" έλεγε φοβερά και τρομερά πράγματα, ότι πχ φταίνε οι γονείς που δεν δίνουν προληπτικά ένα κράνος στο παιδί τους όταν φεύγει από το σπίτι ενώ ξέρουν ότι κάποιος στην παρέα έχει μοτοσικλέτα και άλλα τέτοια γελοία. Αλλά τελικά δε το έστειλα. Θυμήθηκα κάτι που διάβασα, ότι για να τσακωθείς με έναν ηλίθιο, πρέπει να κατέβεις στο επίπεδο του. Λόγω εμπειρίας όμως στα χαμηλά, θα σε κερδίσει... Και το άφησα έτσι. Χαίρομαι πάντως που δεν ήμουν ο μόνος που θεώρησε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ, το λιγότερο. Ακόμα και ένας αναγνώστης να σκέφτηκε "πες τα χρυσόστομε" διαβάζοντας τις ηλίθιες δικαιολογίες για τη μή χρήση κράνους, εγκληματεί. Και έκραζε και την πολιτεία γιατί "δεν έχει πολιτική προώθησης της χρήσης κράνους". Η προπαγάνδα για τη ΜΗ χρήση του, ηλίθιε, είναι έξυπνη κίνηση δηλαδή;

Και φυσικά συμφωνώ με το ότι δεν είναι δικαίωμα να μη φοράμε κράνος, μάλλον δηλαδή όσο περισσότερο εξοπλισμό γίνεται, αλλιώς είμαστε συνυπεύθυνοι για τον τραυματισμό μας. Η και εντελώς υπεύθυνοι δηλαδή, αν δεν εμπλέκεται άλλος. Όπως είπε και κάποιος άλλος, αν δε γουστάρεις να φοράς ότι πρέπει, πάρε άλλο μέσο μετακίνησης.
the true dream is being able to dream... at all.
Άβαταρ μέλους
mechie
Νέος στο forum

Ονομα χρήστη: Γιάννης
Μοντέλο: Suzuki GSF650SA K5
Kawasaki Z750 K5

Δημοσίευσηαπό tasos_z την Τρί Αύγ 07, 2007 10:46 pm

Να ένα παλιό μου post για το κράνος αν δεν το φορούσα έστω και ξεκούμπωτο το κεφάλι μου θα είχε διαμεληστεί σε 2 κομμάτια από μπαριέρες
ΚΡΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑ

Το θέμα δεν είναι μόνο να το φοράμε αλλά και να το κουμπώνουμε σωστά και για να το καταλάβεται καλύτερα πάρτε μάτι την φάτσα μου μετά από πτώση κατά την οποία είχα σφίξει το κράνος μου αλλά εκείνο το κόκκινο κουμπάκι στην άκρη από το λουρί δεν το είχα κουμπώσει

Εικόνα

ευτυχώς και ευχαριστώ τον θεό που η φάτσα μου ξαναέφτιαξε

Εικόνα
tasos_z
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευσηαπό mechie την Τρί Αύγ 07, 2007 11:56 pm

:S Με ψιλοχοντροφρίκαρες τώρα, αλλά τέλος πάντων. Το μικρό κόκκινο κουμπάκι είναι εκεί απλά και μόνο για να μην παίζει η άκρη του λουριού από τον αέρα, δεν προσφέρει τίποτα στην ασφάλεια του δεσίματος. Δε το λέω εγώ, το λέει η Arai... Δεν ξέρω αν σε άλλα κράνη είναι αλλιώς. Θεωρητικά, αρκεί να σφίξεις "σωστά" το κράνος με το DD ring. Ή το ότι έχει για να κουμπώνει.
the true dream is being able to dream... at all.
Άβαταρ μέλους
mechie
Νέος στο forum

Ονομα χρήστη: Γιάννης
Μοντέλο: Suzuki GSF650SA K5
Kawasaki Z750 K5

Επόμενο

Επιστροφή στο ΚΡΑΝΟΣ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες