Kiriakost έγραψε:Το ιδεατό στήσιμο για μένα , πρέπει να είναι στα 140 χλμ .. με χρήση σκληρότητας 60/40
Το 60/40 δίνει έναν προσανατολισμό ποιο ασφάλτινο , άλλα άμα βρεις λακκούβα η χαλικάκι , θα τα περάσεις με ελάχιστες παρενέργειες .
Kiriakost έγραψε:Ενα σύστημα ανάρτησης έχει πάντα σταθερή προ-φόρτιση ελατηρίου (μαμά ρύθμιση), διοτι η προ-φόρτιση ελατηρίου έχει να κάνει με το βάρος της μηχανής , ώστε να έρθουμε στην σωστή απόσταση SAG .
Kiriakost έγραψε:Τελος , επειδή μιλάμε για μηχανη ασφάλτου , ο σχεδιασμός της το σώμα της , τα ελαστικά , την βοηθούν ήδη , και έτσι η ανάρτηση παίζει δευτερεύοντα λόγο .
Kiriakost έγραψε:Εεεεε άντε κατέβα απο το χαλί .... πάτα και λίγο χώμα ..
Παλιο Στονεράκια![]()
After έγραψε:Εμμμ......
Δεν σε λενε ΜΑΚΗ για να ηξερες..........
![]()
![]()
![]()
![]()
iznogood έγραψε:Δυστυχώς οτι και να σου πουμε το πιο πιθανο ειναι να σε μπερδεψουμε περισσοτερο. Το καλυτερο παντως που εχεις να κανεις ειναι να πειραματιστεις με τις ρυθμισεις σου βλεποντας πως δουλευουν με το δικο σου μηχανακι με τα δικα σου κιλα το δικο σου στυλ οδηγησης τα δικα σου λαστιχα και τους δρομους που προτιμας να οδηγεις! Οπως βλεπεις μονο αυτα αρκουν για να καταλαβεις ποσο πολυπαραμετρικη υποθεση ειναι οι ρυθμισεις αναρτησεων.
Ενας προσωπικος κανονας που εγω εχω ειναι: οσο πιο ιδανικες συνθηκες υπαρχουν τοσο πιο σκληρες (σπορ) ρυθμισεις επιλεγω. Λιγοτερη προσφυση απαιτει πιο **Motocikleta - Bot** ρυθμισεις!
Οταν πχ εχει βροχη στο δικο μου αρκει να βγαλω 2~3 κλικ στην αποσβεση επαναφορας για να εχω αρκετη πληροφοριση στο μπροστινο.
Ενας αλλος κανονας ειναι να μη τα πειραζεις ολα μαζι, ασχολησου με μια ρυθμιση τη φορα και καποια στιγμη θα καταληξεις στο τι θελεις. Μη ξεχασεις να γραφεις τι εχεις κανει γιατι οι σημειωσεις θα σου χρειαστουν! Αυτα που θα μαθεις το ποιο πιθανο ειναι να δουλευουν μονο στο δικο σου μηχανακι και μονο στο δικο σου στυλ!
Kiriakost έγραψε:Ενα σύστημα ανάρτησης έχει πάντα σταθερή προ-φόρτιση ελατηρίου (μαμά ρύθμιση), διοτι η προ-φόρτιση ελατηρίου έχει να κάνει με το βάρος της μηχανής , ώστε να έρθουμε στην σωστή απόσταση SAG .
Απο εκεί και πέρα με τον ρυθμιστή αζώτου στην μέση , είμαστε θεωρητικά 50/50 χρήση , βάση κατασκευαστή αμορτισέρ..
Απο εκεί και έπειτα , ανεβάζουμε μια σκάλα και το αφήνουμε εκεί.
Τέλος θα επαναλάβω ξανά ότι την ταχύτητα που κινείσαι την επιλέγεις εσύ .. ΟΧΙ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ ΣΟΥ .
Οτι μηχανη και να ειχα , θα την ρύθμιζα έτσι ώστε , να πάει εμένα και την κοπέλα μου ευχάριστα,
στα 140 χιλιόμετρα , και με την σκέψη οτι οι δρόμοι μας είναι χάλια , θα νοιαζόμουν περισσότερο στον τομέα άνεση και ασφάλεια . ( Οι αναρτήσεις να μην είναι πολύ σκληρές ,για να διαβάζει καλύτερα το λάστιχο τον δρόμο. )
Και επειδή εγώ κάνω κουμάντο στο τιμόνι , και όχι η μηχανη μου , στην περίπτωση που την εστηνα έτσι , δεν θα την πλάκωνα ποτέ!
Μηχανή που έχει άριστη συμπεριφορά παντού .. δεν υπάρχει.
Τελος , επειδή μιλάμε για μηχανη ασφάλτου , ο σχεδιασμός της το σώμα της , τα ελαστικά , την βοηθούν ήδη , και έτσι η ανάρτηση παίζει δευτερεύοντα λόγο .
Η αλήθεια είναι οτι η αναφορά μου είναι λιγάκι γενικόλογη , αλλά εγώ το επέλεξα έτσι , για δώσω το μήνυμα μου σε μεγαλύτερο ακροατήριο.
Θα μου ήταν ποιο εύκολο να πω..... πήγαινε στην πίστα των ΣΕΡΡΩΝ και στίσε την ανάρτηση ανάλογα με τα στροφιλίκια εκεί πέρα .
Οταν μιλάμε όμως για την πίστα " Ελληνική επικράτεια " ,
τοτε βάζουμε πολύ νερό στο κρασί μας , και ξεχνάμε τον Stoner .
iznogood έγραψε:Kiriakost έγραψε:Ενα σύστημα ανάρτησης έχει πάντα σταθερή προ-φόρτιση ελατηρίου (μαμά ρύθμιση), διοτι η προ-φόρτιση ελατηρίου έχει να κάνει με το βάρος της μηχανής , ώστε να έρθουμε στην σωστή απόσταση SAG .
Ξεκινησες λαθος μη το συνεχιζεις! Το δικο μου εχει ρυθμιση προφορτισης ελατηριου και στο πιρουνι και στο αμορτισερ και καλα κανει μιας και το βαρος του αναβατη δεν ειναι μονο 75κιλα...
Σταθερη προφορτιση εχουν μονο τα ΑΧ(χαριτολογω)
Και κατι που ξεχασες ειδικα στα ταξιδιαρικα που φορτωνονται το sag αλλαζει!
Και τελος αυτο με τη ταχυτητα που επιλεγεις να κινηθεις εχει καταντησει αηδια να το ακουω, σημασια εχει η ορμη και η ορμη εχει μεσα και τη μαζα. Αρα αν εχεις ενα FJR φορτωμενος και δικαβαλος ξεπερνας ανετα τον μισο τονο ο οποιος αν συγκρουσθει με το ΑΧ σου με σενα πανω και με τα μισα χιλιομετρα απο σενα ποιος νομιζεις θα γκελαρει?![]()
![]()
![]()
Φιλε Σπυρο, μαγικες συμβουλες δεν υπαρχουν, αν εσυ νιωθεις ικανοποιημενος και ανετος οδηγικα με τις ρυθμισεις σου τοτε εισαι οκ ακομη και αν αυτες δεν συμφωνουν με τις τιμες που γραφει το μανουαλ ή αυτες που σου προτεινουν!
iznogood έγραψε:Kiriakost έγραψε:Τελος , επειδή μιλάμε για μηχανη ασφάλτου , ο σχεδιασμός της το σώμα της , τα ελαστικά , την βοηθούν ήδη , και έτσι η ανάρτηση παίζει δευτερεύοντα λόγο .
Ημαρτον! Ολα ειναι μηχανισμος και συνεργαζονται μεταξυ τους! Το καλο λαστιχο φρεναρει με τα δυνατα φρενα να περνουν τις αντιδρασεις και τη δυναμη της πεδησης μεσω του καταλληλου πιρουνιου στο αποτελεσματικο σκελετο της μοτοσυκλετας που αποφασισες να εχεις κατω απο τα ποδια σου. Ενα απο αυτα δεν λειτουργει σωστα αυτο μεταφραζεται σε επιπλεον μετρα φρεναρισματος και μη το ξαναπω..., τελευταια φορα για τους τυπους στο τελευταιο θρανιο, τι και αν πηγαινεις με 50χλμ/ωρ. αν εισαι 500 κιλα για να στο δωσω να καταλαβεις θα εχεις συγκρουση σαν να πηγαινεις Κυριακο εσυ με το ΑΧ με 100χλμ.Kiriakost έγραψε:Εεεεε άντε κατέβα απο το χαλί .... πάτα και λίγο χώμα ..
Παλιο Στονεράκια![]()
![]()
![]()
Dimitris έγραψε:Φίλε ΣΠύρο, όπως είπε ο Iznogood, ο πειραματισμός και η αφιέρωση χρόνου είναι ό,τι καλύτερο.
ΑΠό κει και πέρα να θυμάσαι οτι οι σκληρές αναρτήσεις κειτούν προς σπόρ μεριά και πραγματικά απολαμβάνεις την οδήγηση σε ένα σωστό, άρτιο οδόστρωμα. Στους πολιτικούς δρόμους (και ιδιαίτερα στους Ελληνικούς δρόμους) κοιτάς προς μια μέση λύση.
Δοκίμασε να σφίξεις το πίσω αμορτισέρ, μετά να το χαλαρώσεις. Μετά κάπου στη μέση..και θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις αντιδράσεις. Το ίδιο και με το μπροστινό.
Για παράδειγμα στην Breva 1100, προτιμώ να έχω το πίσω αμορτισές μαλακό. Μου αρέσει η άνεση που μου προσφέρει, αν και καταλάβαίνω πως όταν υπάρχει διάθεση για σπορ οδήγηση τότε οι πλεύσης και η απουσία σταθερότητας με πάνε μακριά από το να χαρείς σπορ οδήγηση. Έχω απλά σφίξει λίγο το πιρούνι μπροστά (σε σχέση με τις μαμά ρυθμίσεις) και είμαι ευχαριστημένος έτσι.
Αν μπω με τη Breva στη πίστα, τότε θα σφίξω αρκετά το πίσω αμορτισέρ, όπως επίσης θα σφίξω και την απόσβεση επαναφοράς. Ίσως σφίξω και λίγο ακόμα το μπροστινό...
Kiriakost έγραψε:Φιλε Σπύρο .
Το πρόβλημα μέσα σε εισαγωγικά , δεν είναι τόσο η ευθεία ... είναι οι στροφές .
Το όλο στήσιμο , γίνεται για να μπορείς να μπεις σε στροφές , με άνεση και ασφάλεια .
Και για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια , ΠΕΣ ΜΑΣ με πόσα θέλεις να πηγαίνεις , για να βγάλουμε συμπέρασμα .
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες