εσείς κάθε πότε ελέγχετε την πίεση τον ελαστικών σας

αυτή που αναγράφει ο κατασκευαστής του ελαστικού. Τις περισσότερες φορές, αυτό συμπίπτει και με αυτό που λέει ο κατασκευαστής του οχήματος.
Διαφορετικές πιέσεις από αυτές που προτείνονται από τους κατασκευαστές, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, έχουν ως αποτέλεσμα την απρόβλεπτη συμπεριφορά του ελαστικού και κυρίως απώλεια πρόσφυσης. βάρος του αναβάτη
Στην πίστα, επειδή αναφέρθηκε, δεν συγκρίνονται οι συνθήκες με αυτές του δρόμου. Στην πίστα λόγω αυξημένης πρόσφυσης αλλά και ταχύτητας, τα λάστιχα ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες...τα βλέπετε μετά από ένα καλό trackday
Σε συνθήκες δρόμου, σε μια διαδρομή που περιλαμβάνει λίγη πόλη, λίγη Εθνική και ίσως και λίγο καγκουριλίκι γιατί είναι πρωί και θέλουμε να ξυπνήσουμε, 38 με 40 λίμπρες είναι καλή πίεση για ένα κοινό 180αρι πισινό...Δεν βάζουμε 42 για την περίπτωση που τα δώσουμε στην Αττική Οδό, για να αντισταθμίσουμε την αφύσικη (για τα ελληνικά δεδομένα) θερμότητα που θα αναπτύξει το λάστιχο λόγω της καλής ασφάλτου και λόγω της ταχύτητας που το νούμερό της είναι τριψήφιο και αρχίζει από....2. Με την αυξηση της θερμοκρασίας του αέρα μέσα στο λάστιχο, αυτός διαστέλλεται...έτσι αν αρχικά είχαμε 42...με κρύο λάστιχο, με ζεστό ξεπερνάμε την πίεση του κατασκευαστή.
George έγραψε:Δεν γωρίζω για το φρενάρισμα αλλά αυτό που γνωρίζω είναι πως στη μοτοσυκλέτα δεν είναι απαραίτητα κακό να έχεις χαμηλές πιέσεις στα ελαστικά σου (εντός λογικών ορίων εννοείται). Γι'αυτό και στις πίστες συστήνεται να χαμηλώνουμε αισθητά τισ πιέσεις των ελαστικών μας.
Όσο χαμηλότερη είναι η πίεση του ελαστικού σου, τόσο πιο καλό κράτημα 8α σου δώσουν. Λιγότερος αέρας=μεγαλύτερο flexibility του λαστίχου άρα κ μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το δρόμο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μεγάλες γωνίες κλίσης όπου το ελαστικό ελαχιστοποιεί την επιφάνεια επαφής.![]()
ΌΜΩΣ....όσο λιγότερο αέρα έχει το ελαστικό μέσα, τόσο πιο γρήγορα υπερθερμαίνεται. Η υπερθέρμανση αυτή ισούται με ταχύτερη φθορά. Π.Χ τα δικά μου Bridgestone BT020, τα οποία δεν έτυχαν σωστής συντήρησης διαλύθηκαν εντελώς στις 7500km.
Στον δρομο ειναι πολυ σπανιο να δημιουργηθουν αυτες οι ακρεες συνθηκες κι ετσι οι κατασκευαστες προτεινουν τις "κανονικες" πιεσεις.
odt έγραψε:Ας χαλαρώσουμε λίγο.
Ζητώ συγγνώμη για το λάθος που έκανα παραπάνω και μπορεί και δημιούργησε εντάσεις. Μπροστά δεν βάζω 29 -30 αλλα 32 -33. Δεν βάζω ακριβές νούμερο, γιατί υπάρχει πάντα το σφάλμα του οργάνου μέτρησης της πίεσης.
Γενικά παίζω με πιέσεις 2 -3 λίμπρες από το προτεινόμενο του κατασκευαστή του ελαστικού, που στην δική μου περίπτωση συμφωνεί και με τον κατασκευαστή της μηχανής.
Εν γένει, χαμηλότερη πίεση στα λάστιχα, δίνει καλύτερη πρόσφυση, απλά, από ένα σημείο και μετά...λόγω παραμόρφωσης του ελαστικού γυρνάει μπούμερανγκ. Το παράδειγμα με τις 25 λίμπρες πίσω ισχύει...το έχω πάθει και έχω πάθει πλάκα.
Βέβαια, υπάρχει και το θέμα τις κολοκυθόπιτας...Επειδή η αλλαγή στην πίεση επιδρά και στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και κάθε οδηγός έχει διαφορετικό στιλ οδήγησης, τελικά, η σωστή πίεση είναι κάτι το υποκειμενικό, όταν μιλάμε για οδηγική συμπεριφορά και αίσθηση.
zero έγραψε:Να ρωτήσω εγώ κάτι. Η πιέσεις δεν έχουν να κάνουν και με την θερμοκρασία της ασφάλτου? Εχω παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι που η άσφαλτος είναι καυτή, ακόμα και με 36-42 η πρόσφυση είναι μια χαρα. Ουσιαστικά κατεβάζοντας πιέσεις αυτό που επιτυγχάνουμε δεν είναι να ζεσταίνεται καλύτερα το λάστιχο?
zero έγραψε:Να ρωτήσω εγώ κάτι. Η πιέσεις δεν έχουν να κάνουν και με την θερμοκρασία της ασφάλτου? Εχω παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι που η άσφαλτος είναι καυτή, ακόμα και με 36-42 η πρόσφυση είναι μια χαρα. Ουσιαστικά κατεβάζοντας πιέσεις αυτό που επιτυγχάνουμε δεν είναι να ζεσταίνεται καλύτερα το λάστιχο?
odt έγραψε:zero έγραψε:Να ρωτήσω εγώ κάτι. Η πιέσεις δεν έχουν να κάνουν και με την θερμοκρασία της ασφάλτου? Εχω παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι που η άσφαλτος είναι καυτή, ακόμα και με 36-42 η πρόσφυση είναι μια χαρα. Ουσιαστικά κατεβάζοντας πιέσεις αυτό που επιτυγχάνουμε δεν είναι να ζεσταίνεται καλύτερα το λάστιχο?
Ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνουμε τα λάστιχα είναι 2 -3 καλά φρεναρίσματα...(όχι μπλοκάρισμα) από εκεί και πέρα, με λιγότερο αέρα ίσως πετύχουμε πιο γρήγορο ζέσταμα του ελαστικού..αλλά δεν το κάνουμε γι αυτό. Όπως είπα και πιο πάνω, παίζοντας με τις πιέσεις, παίζουμε με τη συμπεριφορά της μηχανής και επιπλέον προφυλάσουμε το λάστιχο από ακραίες πιέσεις λόγω υψηλών θερμοκρασιών που οφείλονται σε έντονες συνθήκες οδήγησης...
Για το τελευταίο, όπως είπα (ακόμη πιο πάνω) πολλοί χρησιμοποιούν άζωτο που δεν διαστέλλεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και έτσι βάζουμε ακριβώς όσο χρειαζόμαστε και μας βολεύει, είτε οδηγούμε χαλαρά είτε λυσσάμε...
Ok. Αλλα όταν κινούμαστε στην πόλη είναι λογικό ότι το λάστιχο δεν θα μπορεί να κρατάει θερμοκρασία αφού θα σταματάμε σε φανάρια ή λογω κίνησης. Συνεπώς χρειαζόμαστε το γρήγορο ζέσταμα του λάστιχου? Ετσι δεν είναι?
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες